stress & Burnout
‘Stress is een prikkel, die uitnodigt tot groei’
Wat is stress
Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op een prikkel. Het is een signaal van je lichaam dat er iets uit balans is. Stress ontstaat als je belasting groter is dan je belastbaarheid.
Een beetje stress hoort erbij en kan positief ervaren worden. Het zet namelijk aan tot actie en prestatie. Maar wanneer stress lang aanhoudt, dan is het belemmerend en zelfs ongezond. Je bent moe, komt niet meer tot rust en functioneert minder goed. Als er sprake is van langdurige of chronische stress, kan dit leiden tot overspannenheid of burn-out.
Stress-signalen
- Heb je het gevoel dat je continu tijd tekort komt?
- Voel je je vaak gespannen en gejaagd?
- Heb je te weinig energie voor sociale activiteiten?
- Ga je regelmatig over je eigen grenzen heen?
- Wordt het je allemaal teveel en trek je je terug?
- Heb jij een steeds korter lontje?
- Slaap je slecht en lig je ‘s nachts te piekeren?
- Heb je terugkerende (stressgerelateerde) gezondheidsklachten?
- Heb je ’t gevoel dat je de regie over je leven kwijt raakt?
- Denk je wel eens ‘nog even volhouden tot de vakantie’?
Stressklachten gaan niet vanzelf over, ze vragen om verandering!
Stress & Burnout coaching
Je kunt bij mij in Den Bosch terecht als je wilt werken aan je persoonlijke veerkracht, zodat je minder last hebt van stressklachten.
- Preventief: Als je incidentele, milde, spanningsklachten hebt, die je belemmeren in je zakelijk functioneren. Je kunt nog wel/gedeeltelijk deelnemen aan het arbeidsproces.
- Herstellend: Als je structurele stress ervaart, overspannenheid of burn-out. Je kunt niet meer deelnemen aan het arbeidsproces
Erkende aanpak
Ik werk volgens het 8 stappenplan van erkende stress & burnout coaching:
1 Inzicht in het effect van stress op lichaam en brein
2 Analyse van stressbronnen en stress-signalen
3 Herstellen van energie en fysieke conditie
4 Omgaan met emoties
5 Analyse van cognitief functioneren + versterken van competenties
6 Inzicht in levensmissie, talenten en drijfveren
7 Inzicht in de match met je (sociale) omgeving, werk en je privé-werk verdeling
8 Werkhervatting, terugvalpreventie en follow-up
Doelen
- Beter in je vel
- Herstel energie
- Rust in je lichaam
- Inzicht in stressoren
- Versterken veerkracht
- Minder piekeren
- Meer balans
- Jezelf herontdekken
- Verbeteren vaardigheden
- Voorkomen ziekteverzuim
- Met plezier aan het werk
- Voorkomen van terugval
‘Ik help je jouw veerkracht te versterken,
zodat je in stressvolle situaties toch jezelf kunt blijven’
Mijn Achtergrond
- Ik volg het 8-stappenplan erkende Stress & Burn-out coaching
- Ik werk o.a. met ACT, systemisch werk, voice dialogue, mindfulness, ademwerk
- Individuele coachingstrajecten en groepstrainingen
- Face-2-face en online
- VESB erkend coach
- ST!R erkend coach
- Docent bij LeefstijlCoach Academie
- Trainer Motiverende Gespreksvoering
- CRKBO geregistreerd trainer
- 20 jaar ervaringdeskundig met stress
- School voor Coaching Utrecht
- Communicatieadviseur
- Msc. Communicatiewetenschap Universiteit van Amsterdam
√ Invoelend
√ Expressief
√ Resultaatgericht
Vraag & Antwoord
Voor wie is stress & burnout coaching?
Voor iedereen die spanning, stress of burn-out klachten ervaart.
Hoe werkt coaching?
Coaching is een vorm van begeleiding bij persoonlijke groei, gericht op het heden. Coaching kan je ondersteuning en inzicht geven in tijden van verandering of uitdaging. Je leert beter omgaan met stress en gezondere keuzes te maken. We praten over je ervaringen, analyseren samen wat er aan de hand is en gaan na hoe je het beste met de situatie om kan gaan. Ik zal je op een zachte en confronterende manier stimuleren om uit je vaste denk- en gevoelspatronen te stappen. Coaching is een proces dat gebaseerd is op vertrouwen. Als professioneel coach hou ik me daarom aan de gedragscode en heb ik beroepsgeheim.
Hoe ziet een coachingstraject eruit?
- Ons 1e contact verloopt via telefoon of e-mail. Je kunt me vragen stellen en een gratis intake met me inplannen. Ik bevestig onze afspraak per email en vraag je daarbij een korte vragenlijst in te vullen zodat ik me voor kan bereiden op je komst.
- Tijdens de intake van 1 uur bespreken we je situatie, de aard van je klachten en het verloop ervan. Samen komen we tot een heldere coachvraag. Ik bied je perspectief en jij beslist of je voldoende klik voelt tussen ons voor een vervolgafspraak.
- Indien gewenst spreek ik je leidinggevende (als opdrachtgever) om de context van de coachvraag te schetsen en het gewenste resultaat van coachen te benoemen.
- Als je beslist om met mij aan de slag te gaan, volgt een voorstel waarin o.a. doel, verwachte aantal sessies, kosten en betalingswijze staan aangegeven. Na ondertekening starten we het coachtraject.
- De intensiteit van de begeleiding wordt afgestemd op wat jij op dit moment nodig hebt. Vervolggesprekken vinden vaak met een interval van 2 tot 3 weken plaats. De gesprekken duren meestal 1 of 1,5 uur.
- Tussen de afspraken door krijg je ondersteunend ‘huiswerk’ om zelfstandig en praktisch met je inzichten aan de slag te gaan.
- Wanneer er behoefte is aan een driegesprek met je werkgever en een gezamenlijke (eind)evaluatie, dan is dit mogelijk op voorwaarde dat jij hier toestemming voor geeft.
Hoe lang duurt een coachingstraject?
Een gemiddeld coachtraject bij stressklachten bestaat uit 5 sessies met een tussenevaluatie en een mogelijke verlenging naar 10 sessies. Bij een langdurige burnout gemiddeld 15 gesprekken.
Wat kost een coachingstraject?
Particulier € 115 per uur incl. BTW
Zakelijk € 145 per uur excl. BTW
Is er een vergoeding mogelijk?
Particulieren kunnen op verschillende manieren hun kosten voor coaching (gedeeltelijk) vergoed krijgen via:
- Je werkgever
Vaak reserveert een werkgever een opleidingsbudget per medewerker. In het algemeen zijn de kosten van een cursus vele malen hoger dan die van een coachtraject. Bovendien wordt een coachtraject als veel effectiever ervaren. Informeer bij je werkgever, leidinggevende of personeelszaken.
- De Arbodienst van je bedrijf
Werkgevers zijn na overleg met de bedrijfsarts vaak bereid om deze kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Bijv. in het kader van burn-out preventie en voorkoming van langdurig ziekteverzuim. Hierbij dien je contact op te nemen met je bedrijfsarts of Arbodienst.
- De belastingdienst
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of op het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst. De kosten voor coaching zijn voor zelfstandige ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. - Het UWV
Als je een uitkering ontvangt, dan kun je bij de uitkeringsinstantie (UWV) informeren naar de beschikbare financiële middelen ten behoeve van je herstel en re-integratie. Je kunt met je UWV een individuele re-integratie overeenkomst sluiten. Daarmee stelt het UWV een budget aan je beschikbaar waarmee je je coachingstraject geheel of gedeeltelijk kunt betalen. Kijk voor meer informatie op de site van het UWV.
Hoe ziet een intake eruit?
Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we de aard van je klachten en het verloop ervan. Samen komen we tot een heldere coachvraag. Ik bied je perspectief, jij beslist of je voldoende klik voelt tussen ons voor een vervolgafspraak.
Hoe plan ik een intake?
Je kunt een afspraak met me maken in de digitale agenda. Zodra je een bevestiging van mij ontvangt, is de afspraak definitief.
Waar vinden de gesprekken plaats?
De gesprekken vinden plaats op verschillende coach locaties bij jou in de buurt. Ik werk in de regio’s Den Bosch, Eindhoven, Tilburg.
Vragen? Mail me!
Voordelen stress preventie
- Versneld herstel
- Verlaging onnodige uitval/ uitstroom
- Langdurig verzuim voorkomen
- Hoge ziektekosten voorkomen
- Overbelasting van collega’s voorkomen
- Gezonde, gemotiveerde medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn
- Flexibele medewerkers bij veranderingen
- Positief werkgeverschap door aandacht voor gezondheid
Voorbeelden stressklachten
Lichamelijk
Vermoeidheid
Emotioneel
Gespannen
Prikkelbaar
Emotioneel
Lusteloos
Angstig
Onverschillig
Gedrag
Ongezonde leefstijl
Minder sociaal
Cognitief
Piekeren
Concentratieprobl.