06-33677005 info@babssmith.nl

“Een condoom? Maar dan is het veel minder lekker! Tieners die nog blue zijn beginnen vaak te giechelen als ik over condooms begin, de rest schiet meestal in de weerstand,” vertelt Mayke Dankers, doktersassistent bij een huisartsenpraktijk.

Mayke heeft een eigen seks/SOA spreekuur. Ze geeft voorlichting en advies over seksueel overdraagbare aandoeningen en anticonceptie. En ze behandelt indien nodig. Motiveren tot gezond gedrag staat centraal tijdens haar spreekuur. Want een SOA of ongewenste zwangerschap kun je beter voorkomen dan genezen, toch?

Vertrouwen bouwen

Mayke: “De manier waarop ik mijn gesprekken voer, is cruciaal; Als ik patiënten niet kan motiveren om veilig te vrijen, dan denken ze ‘stik er maar in’ en dan zie ik ze nooit meer terug. Het allerbelangrijkste is dat ik een vertrouwensband met ze opbouw. ‘Ik heb een fijn gesprek met haar gehad’ zeggen ze dan tegen de huisarts. Dat is blijkbaar de reden waarom ze terugkomen. Ik let er vooral op dat ik de juiste houding aanneem en niet oordeel. Of het nou onwetende tieners zijn of roekeloze swingers, ik vind het belangrijk om te weten wat hun vraag is en hen daarmee te helpen.”

De belevingswereld van de patiënt

“Wat is anticonceptie, vermoord ik dan het kindje? Simpele vragen die niet in ons opkomen, die krijg ik,” vertelt Mayke. “Daarom is het zo belangrijk om eerst aan te sluiten bij de belevingswereld van de patiënt en niet ongevraagd informatie te gaan zenden. Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Wat is een SOA’? Dan moet ik uitleggen dat je met seks een ziekte kan oplopen en dat je een condoom moet gebruiken. Waarop vluchtelingen vaak vragen: ‘Wat is een condoom?’ Ik mag er echt niet vanuit gaan dat patiënten op hetzelfde informatieniveau zitten als ik zit.”

Dat bepaal ik zelf wel

Gesprekken over anticonceptie vind ik vaak het meest effectief. “Daar komt veel voorlichting bij kijken. Ik kom soms jonge dames tegen die meerdere keren in één maand een morning-afterpil slikken en er niet bij stilstaan dat het slecht is voor hun hormoonhuishouding. Ook in deze gesprekken is een motiverende aanpak heel belangrijk; Ik dring ze niks op, maar help ze om zélf de juiste keuze te maken voor anticonceptie. Vrouwen zijn zich tegenwoordig steeds bewuster van hun eigen lichaam. ‘Wat is goed voor me en wat kan beter?’ Ze hebben behoefte aan advies op maat en willen uiteindelijk zélf kiezen.”

Motivatie komt van binnenuit

“Motiveren is best lastig. Soms ben ik tevreden over een gesprek en dan blijkt achteraf dat ze toch onveilige seks hebben gehad. De training Motiverende Gespreksvoering stond al een tijdje op mijn lijstje. Het heeft me inzicht gegeven in wat wel en niet werkt, en waarom. Ik heb nu bruikbare handvatten om innerlijke motivatie te ontlokken. Want de verandering die nodig is voor een betere gezondheid, moet de patiënt toch echt zelf doen. Dat kan ík niet doen; Ik kan er niet naast gaan zitten en zeggen ‘kun jij die condoom even omdoen!’.”

De training Motiverende gespreksvoering voor de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten scoort een 8,9 gemiddeld.

De eerst volgende trainingen voor de NVDA vinden plaats op:
– 15 en 29 maart in Utrecht
– 11 oktober en 1 november in Utrecht
Inschrijven kan bij de NVDA

Mayke Dankers is doktersassistent bij huisartsenpraktijk Beethoven in Tilburg. Ze neemt deel aan een landelijke expert groep die startende praktijkondersteuners en doktersassistenten helpt bij het opzetten van een seks/SOA spreekuur. De expertgroep is bezig met het ontwikkelen van een landelijk protocol en werkt nauw samen met de NVDA Academie voor de juiste scholing.